Hruď: zlepšenie vzťahov, života, súcit, empatia a ochrana

Hruď: zlepšenie vzťahov, života, súcit, empatia a ochrana

15. Marec 2023

Mnoho ľudí si myslí, že “mať skutočne dobré srdce”, obrovskú empatiu či súcit je nejaký vrodený dar alebo nejaká superschopnosť pre vyvolených.

 

Žiť život v ľahkosti, v pohode, úspešne a efektívne - mnoho z nás pozná niekoho, o kom sa nám zdá, že sa mu hravo darí všetko, čoho sa len dotkne. Že ma vo všetkom neustále šťastie. Z každej strany k nemu prichádza pomoc a podpora.

Komu by sa to nepáčilo? Ako ale dosiahnuť niečo podobné aj vo svojom živote?

Upozornenie: Na začiatok je dobré si úprimne zodpovedať na otázku, čo pociťujete pri tom, keď sledujete, ako sa niekomu všetko darí. 

Prajete mu to? Tešíte sa z toho? 

Alebo vás to unavuje či rozčuľuje? Zdá sa vám že si to nezaslúži

Nuž, ak mu to neprajeme, s najväčšou pravdepodobnosťou mu to závidime - či už priamo, alebo nepriamo nejakou skrytou závisťou, ktorú si zvykneme racionalizovať štýlom: “vôbec si to nezaslúži…, ja na jeho mieste…, určite to získal nejakým podvodom…”

A závisť patrí medzi najspoľahlivejšie prekážky, ktoré nás držia od šťastného, úspešného života.

Kto by nechcel žiť svoj život úspešne, efektívne, v ľahkosti, v radosti - a nie, nemusí sa venovať iba prudko duchovnému “nič nerobeniu, tu a teraz” či filozofickému mudrovaniu a vnucovaniu svojich názorov druhým, či nedajbože “odháčkovavaniu” (samozrejme len krásnych) žien od podvedomých vplyvov ich minulých partnerov... 

V ľahkosti a v hravosti môžeme žiť čokoľvek chceme - môžeme sa venovať napĺňajúcej práci (a je jedno či ide o terapeutické služby, politiku, biznis či stavebné práce..).

Daná činnosť a aktivita nemá s ľahkosťou nič spoločné.

Ľahkosť do danej činnosti vnášame my - keď nás baví, napĺňa, inšpiruje, vyzýva, preveruje, obohacuje, ale aj skúša a testuje naše schopnosti.

Ako môžeme názorne vidieť vyššie na príklade so skrytou závisťou, najľahšie sa k ľahkosti môžeme dopracovať tak, že sa najprv vyčistíme od všetkých obmedzujúcich blokujúcich nastavení našej mysle, vedomia a najmä podvedomia.

Ako sa ukotviť v ľahkosti a zmeniť svoj život k lepšiemu?

Jedným zo spôsobov, ako sa môžeme ukotviť v ľahkosť a postupne zmeniť svoj život k lepšiemu môže byť vedomá práca s tzv. energetickým centrom v našej hrudi.

Toto centrum naša spoločnosť, či rôzne náboženstvá charakterizujú podobne, napríklad: “niekto má dobré srdce”, “je dobrosrdečný”, “jeho srdce je plné lásky”...

Mnoho ľudí si myslí, že “mať skutočne dobré srdce”, obrovskú empatiu či súcit je nejaký vrodený dar alebo nejaká superschopnosť pre vyvolených.

Je to však podobné ako si myslieť, že zdravá štíhla či vyšportovaná postava je výsadou len pre atlétov.

Rovnako tak ako svaly môžeme tvarovať a posilňovať ich rast aktívnym cvičením, podobne aj súcit, empatiu, dobrosrdečnosť a takisto aj ľahkosť v živote môžeme vybudovať vhodným a systematickým tréningom. 

Ako “trénovať” svoju hruď: posilňovať súcit, empatiu, dobrosrdečnosť a ľahkosť v živote?

Svoju hruď môžeme posilňovať napríklad nejakou funkčnou meditačnou techikou ako napríklad táto:

  • Vytvoriť si priestor a podmienky: Ideálne môže byť pokojné, tiché a pohodlné miesto či už v dome alebo v prírode,
  • Optimálna poloha na úplné uvoľnenie je v leže, na chrbte, nohy vystreté, ruky pozdĺž tela,
  • Sústredením sa na svoj dych svoje dýchanie upokojiť, prehĺbiť a postupne sa čoraz viac uvoľňovať,
  • Na začiatku je vhodné prepnúť svoje svaly. To môže pomôcť svalom uvoľniť sa od napätia, kŕčov a potom sa aj myseľ vie lepšie uvoľniť. Existuje na to jednoduchý postup: na nádychu svaly napneme, zadržíme dych pokiaľ je nám to príjemné, a na výdychu svaly uvoľnímy, opäť zadržíme dych, pokiaľ je nám to príjemné. Vnímame rozdiel medzi napnutými a uvoľnenými svalmi.
  • Postupne pridávať k dýchaniu aj vizualizáciu - predstavovať si ako sa odpútavame niekam do svetla. Akoby do svetla na konci tunela. Každým nádychom a výdychom sme v stále žiarivejšom svetle.
  • Predstavovať si ako sa vznášame vo svetle. Pre odpútanie sa od vedomého nastavenia a tela môže výrazne pomáhať predstava, že máme priesvitné a priestranné telo (telo je v predstave väčšie ako obyčajne, môže byť obrovské ako obor, obrovská budova, hala, tunely…, každým nádychom a výdychom je stále väčšie, priesvitnejšie, ľahšie.)
  • Zamerať sa v predstave na stred svojej hrudi- oblasť vnútri hrude, približne v strede hrude. V duchu si môžeme pár krát zopakovať: Na nádychu: “Energetické centrum”, na výdychu: “uprostred hrudi”.
  • Potom sa vyladíme na najvyšší možný svetelný zdroj energie, akoby sme ležali na pláži a nad nami sa rozsvietilo gigantické oslnivé slnko. A z tohto slnka načerpávame na nádychu energiu do stredu hrudi, a na výdychu nechávame túto energiu hromadiť sa v hrudi. Časť energie môže odnášať z hrude preč všetko negatívne
  • Predstavujeme si, ako sa každým nádychom a výdychom naša hruď stále viac čistí.
  • Takto postupujeme toľko koľko bude treba, koľko budeme pociťovať, že je to vhodné - ideálne aspoň niekoľko minút.
  • Potom si môžeme spomenúť na nejaký náš komplikovaný vzťah a pritom nadychovať svetlo do hrude. Zameriavať sa pritom na to, ako sa každým takýmto nádychom a výdychom tento vzťah stále viac čistí, harmonizuje. Nemusíme sa zamerať na konkrétny vzťah, ale aj celkovo na čistenie všetkých našich vzťahov.
  • Potom sa môžeme zamerať na to, ako každým nádychom a výdychom je v našom živote stále viac ľahkosti, úspechov.
  • Pri nadychovaní svetla do hrude si môžeme afirmovať, na nádychu: “Žijem život”, na výdychu:”Ľahko a v blahu”, zopakovať to aspoň na niekoľko nádychov a výdychov.
  • A vrátime sa späť do bežného fungovania.