Solar, osobnosť, zdravé hranice a dosahovanie svojich cieľov

Solar, osobnosť, zdravé hranice a dosahovanie svojich cieľov

15. Marec 2023

Bez harmonickej, silnej vôle človek ľahko podlieha manipulácii, prípadne ak vôľu nemá zharmonizovanú - sám ostatných manipuluje, využíva, nerešpektuje - a ani si to väčšinou neuvedomuje.

 

Silná vôľa v zdravom zmysle je nepostrádateľnou súčasťou šťastného života. 

Uveďme si pár oblastí života, ktoré ovplyvňuje vôľa:

  • osobnosť človeka: harmonická alebo pokrivená,
  • rešpekt vs manipulácia, hra na obeť či tyrana,
  • nastavovanie zdravých hraníc (nielen) vo vzťahoch,
  • plnenie prianí, cieľov atď.

Bez harmonickej, silnej vôle človek ľahko podlieha manipulácii, prípadne ak vôľu nemá zharmonizovanú - sám ostatných manipuluje, využíva, nerešpektuje - a ani si to väčšinou neuvedomuje.

Takisto si človek bez zharmonizovanej vôle za celý život nemusí vybudovať zdravú osobnosť, charakter - namiesto vedomého slobodného života tak prežije život ako nejaký “biorobot” - žije podľa nejakých šablón, vzorcov, ktoré “mu určuje” spoločnosť, jeho okolie, rodina, vzťahy atď (vyštudovať, nájsť si spoľahlivú prácu, oženiť sa, mať deti, chodiť na dovolenky a uspokojovať si svoje biologické potreby. Zjednodušene povedané, ako zviera: jesť, srať, spať, a to stále dookola, sem tam si zasúložiť) .

S harmonickou vôľou sa môžu oveľa ľahšie nastavovať zdravé hranice vo všetkých druhoch vzťahov. 

A v neposlednom rade, s pomocou silnej vôle si môže človek postupne splniť svoje priania, dosiahnuť svoje ciele a žiť život, ktorý si sám vyberie.

Ako zharmonizovať a posilniť svoju vôľu?

Je viacero spôsobov, ako môžeme harmonizovať a posilňovať svoju vôľu. Napríklad:

  1. Dokončovaním úkolov či povinností
  2. Postavením sa sám za seba
  3. Meditáciou

Naučiť sa dokončovať začaté veci môže postupne posilňovať našu vôľu. Naopak nedokončovanie, odkladanie povinností, prokrastinácia môžu vôľu oslabovať.

Takisto, ak sa za seba postavíme - na začiatok stačí aspoň v predstave, v mysli, spoliehať sa na seba, nečakať, že sa za nás niekto postaví. Prestať sa vnímať ako obeť, Prestať vnímať svet a ľudí spôsobom, ako by nám niečo dlhovali. Spoliehať sa len sám na seba.

Podvedomé vplyvy, o ktorých ani nevieme

Vyššie uvedené spôsoby nám môžu pomôcť prekonávať vedomé nastavenia ohľadom našej vôle.

No sú tu aj iné vplyvy, ktoré môžu byť oveľa silnejšie a výraznejšie ovplyvňujú náš život. A to je naše podvedomé nastavenie, ktoré nevieme upraviť len tak povrchnými vedomými krokmi. 

Nie nadarmo sa podvedomiu hovorí pod-vedomie, časti aj nevedomie - bežne si neuvedomujeme súčasť/obsah nášho podvedomia či nevedomia.

To môže obsahovať rôzne naše traumy, frustrácie, sebaklamy, ale aj podvedomé naprogramovanie spoločnosťou rôznymi vzorcami správania, “vierou” atď.

Napríklad niekto môže veriť tomu, že peniaze sú zlo, bohatí ľudia sú zlodeji, túžiť po niečom nie je dosť duchovné a pod.

S týmto podvedomým nastavením môže človek robiť na vedomej úrovni čo chce - afirmovať si rôzne pozitívne myšlienky, dokončovať úkoly, vizualizovať si splnené ciele - pravdepodobne sa mu len máločo zmysluplné podarí skutočne dokončiť a zrealizovať.

Pretože podvedome to bude zároveň sám sabotovať.

Ako odhaliť podvedomé vplyvy alebo ako ich vyčistiť a zharmonizovať?

Vyčistiť svoje podvedomie chce niečo viac ako aktivity bežného vnímania a povrchného vedomia. Na vyčistenie podvedomia je potrebné ísť do väčšej hĺbky.

Odpútať sa od bežného nastavenia a vedomia do svojho podvedomia.

Ako sa dostať do svojho podvedomia?

Do svojho podvedomia sa môžeme účinne dostať s pomocou funkčnej meditácie - s dostatočným uvoľnením sa môžeme odpútať od bežného stavu mysle do väčšej hĺbky, a objaviť či “vypustiť” rôzne svoje podvedomé nastavenie.

Ako meditovať na posilnenie solaru, vôle, osobnosti?

Existuje niekoľko základných pravidiel pre univerzálne funkčnú meditáciu.

Skutočne účinná meditácia by nemala byť len o nejakom pokojnom dýchaní, vizualizácii či “nič nerobení”, alebo “nič nechcení”.

Účinná meditácia by mala byť práveže kombináciou totálneho uvoľnenia spolu s maximálnym sústredením a harmonickým úsilím. 

Funkčná meditácia nie je nejaké leňošenie, oddych či oddávanie sa spánku alebo nejakému príjemnému uspávaniu, pokojnému ležaniu a hľadeniu do blba. 

Ak by to tak bolo, tak miliardy ľudí by predsa dosahovalo svoje ciele, harmonizovalo svoje osobnosti = pretože každý deň chodia spať, občas čumia do blba a tak sú teda “premeditovaní až až”.

No len ako môžeme vidieť, prax a bežný život nám ukazujú niečo úplne iné.

Základné súčasti funkčnej meditácie

Prečo sa chceme pustiť do funkčnej meditácie? 

Pravdepodobne chceme zmeniť nejaké naše podvedomé nastavenie. Ako však upraviť podvedomé nastavenie bežným vedomím? To by stačilo niečo si len nahovárať, opakovať afirmácie apod.

Každý to môže vyskúšať a uvidí sám, či sa mu podarí len s pomocou nahovárania, afirmácii niečo zmeniť, splniť si postupne všetky svoje priania.

Kto však nechce takýmto pokusom zbytočne strácať čas, môže vyskúšať niečo účinnejšie.

Aké môžu byť teda základné súčasti funkčnej meditácie? 

Dôležité je dostatočne sa odpútať od bežného vedomia, a dostať sa čo najhlbšie do svojho podvedomia. 

Ako? Pomôcť môžu aj tieto základné súčasti funkčnej meditácie:

  • Vytvoriť si priestor a podmienky: Ideálne môže byť pokojné, tiché a pohodlné miesto či už v dome alebo v prírode,
  • Optimálna poloha na úplné uvoľnenie je v leže, na chrbte, nohy vystreté, ruky pozdĺž tela,
  • Sústredením sa na svoj dych svoje dýchanie upokojiť, prehĺbiť a postupne sa čoraz viac uvoľňovať,
  • Na začiatku je vhodné prepnúť svoje svaly. To môže pomôcť svalom uvoľniť sa od napätia, kŕčov a potom sa aj myseľ vie lepšie uvoľniť. Existuje na to jednoduchý postup: na nádychu svaly napneme, zadržíme dych pokiaľ je nám to príjemné, a na výdychu svaly uvoľnímy, opäť zadržíme dych, pokiaľ je nám to príjemné. Vnímame rozdiel medzi napnutými a uvoľnenými svalmi.
  • Postupne pridávať k dýchaniu aj vizualizáciu - predstavovať si ako sa odpútavame niekam do svetla. Akoby do svetla na konci tunela. Každým nádychom a výdychom sme v stále žiarivejšom svetle.
  • Predstavovať si ako sa vznášame vo svetle. Pre odpútanie sa od vedomého nastavenia a tela môže výrazne pomáhať predstava, že máme priesvitné a priestranné telo (telo je v predstave väčšie ako obyčajne, môže byť obrovské ako obor, obrovská budova, hala, tunely…, každým nádychom a výdychom je stále väčšie, priesvitnejšie, ľahšie.)
  • Zamerať sa v predstave na svoj solar - oblasť tela pod hrudným košom, taká tá jamka v strede pod rebrami, nad bruchom. V duchu si môžeme pár krát zopakovať: Na nádychu: “Centrum vôle”, na výdychu: “v solari”.
  • Potom sa vyladíme na najvyšší možný svetelný zdroj energie, akoby sme ležali na pláži a nad nami sa rozsvietilo gigantické oslnivé slnko. A z tohto slnka načerpávame na nádychu energiu do solara, a na výdychu nechávame túto energiu hromadiť sa v solari. Časť energie môže odnášať zo solaru preč všetko negatívne
  • Predstavujeme si, ako sa každým nádychom a výdychom náš solar a naša voľa stále viac čistia.
  • Takto postupujeme toľko koľko bude treba, koľko budeme pociťovať, že je to vhodné - ideálne aspoň niekoľko minút.
  • Potom si môžeme spomenúť na nejaké naše prianie a predstaviť si, že sa už stalo, že sa už splnilo, že už je hotovo. Môžeme sa odpútať do tejto predstavy, a zažívať, pociťovať aké to je, čo pri tom cítime, ako sa cítime, či niečo pri tom jeme, pijeme, či cítime chlad, teplo, vietor, vánok, vizuálne vnemy atď.
  • Pozor však na definovanie nášho priania - treba si ho povedať, že už sa stalo, že už to je. ŽIADNE že chcem, alebo prajem si = finta je v tom, precítiť do hĺbky, aké to je, keď sa už prianie splnilo. A nie si predstavovať, že budeme vo nemoty stále len niečo chcieť.
  • Keď sa tejto predstavy splneného priania dostatočne nabažíme (niekomu stačí pár dychov, inému pár minúť…), opäť sa odpútame do svetla. Predýchame solar vyššie uvedeným spôsobom
  • A vrátime sa späť do bežného fungovania.

Ako na účinnú meditáciu posilnenia vôle?

Najjednoduchší spôsob, ako sa pustiť do účinnej meditácie na posilnenie vôle, je pustiť si vedenú meditáciu, zameranú presne na tento účel.

Overenú, účinnú meditáciu na solar môžete nájsť tu: